Corul Doina Codrului din comuna Lozova şi-a sărbătorit cea de-a 110-a aniversare

12 mai 2019 | 0 | Cultură

Singurul cor secular din ţară – Doina Codrului din comuna Lozova, şi-a sărbătorit cea de-a 110-a aniversare. În tot acest timp, peste o mie de corişti au încântat publicul, atât din Moldova, cât şi de peste hotare, cu piese de suflet. Ieri în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie a fost lansată şi o monografie despre cei care au făcut parte din renumitul ansamblu.

Corul Doina Codrului a fost înfiinţat în anul 1908 de către localnicii din comuna Lozova. Ani la rând, generaţii de corişti profesionişti şi amatori au interpretat piese de suflet. Printre ei se numără şi Vasile Sturza, cel mai în vârstă membru al corului.

De peste 30 de ani, corul este dirijat de Gheorghe Pascaru.

Printre cei care au făcut parte din renumitul cor de la Lozova este şi tatăl interpretei Olga Ciolacu. Artista spune că nu a putut lipsi de la acest eveniment.

Cu ocazia celei de-a 110-a aniversări a corului, a fost lansată o monografie. Lucrarea este realizată de Ion Mămăligă, unul dintre membrii corului şi Mihai Ursu, directorul Muzeului Naţional de Etnografie din Chişinău.

Cartea a văzut lumina tiparului datorită implicării autorităţilor publice locale.

Pe parcursul timpului, corul a obţinut numeroase distincții. Printre acestea se numără şi diploma oferită de regele Carol II al României.

sursa: www.prime.md

Știri asemănatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meteo în Străşeni

Magazin Online ProGlobus.md Contacte Contacte

Curs Valutar