SECȚIE DE VOT DESCHISĂ LA STRĂȘENI. STRĂȘENII CU ACTE ROMÂNEȘTI POT VOTA PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

8 noiembrie 2019 | 0 | Politic

La alegerile pentru Președintele României, cetățenii români pot vota la 37 de secții de votare deschise în Republica Moldova.
Anul acesta, pentru prima oară, votul în stăinătate se derulează pe durata a trei zile, după cum urmează:
• vineri – votarea începe la ora 12,00 şi se încheie la ora 21,00;
• sâmbătă – votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00;
• duminică – votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00
Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59.
Pentru primul tur de scrutin se va putea vota în zilele de 8, 9, 10 noiembrie 2019, iar pentru al doilea tur de scrutin – în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie 2019.
Pentru evitarea aglomerației, pentru un vot civilizat și democratic, pentru respect și participare vă invităm la vot în toate aceste zile la oricare din secțiile de votare.
Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Menționăm faptul că alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare
Cetățenii români care se află în Republica Moldova (RMD), indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul țării (domiciliu, reședință, turism etc.) pot vota la orice secție de votare organizată în RMD, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.
ACTELE CU CARE SE VOTEAZĂ
Actele de identitate pe baza cărora se votează în străinătate:
 cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
 buletinul de identitate;
 paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
 în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

sursa: www.facebook.com/Natserstudio

Știri asemănatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meteo în Străşeni

Magazin Online ProGlobus.md Contacte Contacte

Curs Valutar