Ana Istrati: „Profesoara care inspiră generații !”

12 aprilie 2020 | 0 | Cultură , Social

Astăzi să fii profesor în Republica Moldova este o adevărată provocare, mai ales pentru tinerii specialişti. Această profesie, cândva prestigioasă, este dată uitării fiind tot mai puţin solicitată. Dar, mai sunt şi excepţii – persoane care vor să transmită copiilor toate cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru studii.

Spune despre ea că este optimistă, încearcă să vadă mereu partea plină a paharului si face ceea ce îi place, mai puţin îi pasă ce spun alţii. O pasionează muzica şi mereu poartă cu ea zâmbetul.

Vorbim despre Ana Istrati, originară din satul Pănășești, raionul Strășeni – profesoară de clasele primare şi de arta plastică, care ne-a povestit despre bucuriile şi provocările acestei meserii.

Meseria de profesor se consideră a fi una grea şi epuizantă, Ana, însă a decis să demonstreze contrariul. Iubeşte mult copiii, iar reuşitele şi progresele lor o face să găsească motivaţia necesară pentru a continua.

„Am ales meseria de învăţător în mare parte fiind influenţată de familia mea, care îşi doreau pe atunci mai mult decât mine, să îmbrăţişez această profesie. Am decis să încerc pentru că mereu mi-au plăcut copii şi felul în care dascălii predau lecţiile. Fiind într-o vară educator în programul „De la egal la egal” în prevenirea HIV SIDA, pe timpul în care eram încă elevă la şcoală, predam ore de dirigenţie claselor a 5-9-a, prezentând informaţii ce le-am asimilat la şcoala de vară. Această experienţă la fel a fost un imbold de a alege să fac pedagogie”.

După facultate, a decis să muncească în şcoala din satul natal, Pănăşeşti. Îşi aminteşte şi acum de primele emoţii când a intrat în clasă. Acolo o aşteptau zeci de micuţi care, la fel ca şi Ana, trăiau sentimente de nedescris.

„Experienţa de a lucra învăţător în satul natal pentru mine e una frumoasă. Am noroc de o clasă cu copiii deosebiri, părinţi receptivi şi prietenoşi. Colectivul este unul foarte primitor, mulţi dintre colegi mi-au fost profesori şi le mulţumesc mult pentru asta. Dar, cu toţii ştim că pâinea pedagogului are un gust dulce amărui.

Dincolo de toate aspectele pozitive sunt şi unele sumbre, cum ar fi reformele permanente în învăţământ cu care trebuie să ne conformăm, munca enormă care trebuie să o depună un dascăl – nefiind apreciată financiar la nivelul cuvenit. Totuşi, toate umbrele se ascund sub lumina zâmbetelor copiilor bucuroşi de rezultatele obţinute, afecţiunea lor şi dragostea lor, compensează tot. Nu în zadar se spune că meseria pedagogului este una de suflet„. 

Profesorii stau la baza temeliei unui om. Pe lângă răbdare,înţelegere şi responsabilitate un dascăl trebuie să iubească tot ceea ce face. Să depună suflet, pasiune şi eforturi ca să le stimuleze şi să le cultive copiilor dorinţa de a învăţa.

„Motivaţia unui profesor este succesul discipolilor săi. Pentru mine elevii mei sunt unica motivaţie. Când mergi la munca si ştii că eşti un exemplu pentru ei, îi vezi cum că se străduie să nu te dezamăgească şi că vin cu plăcere la ore, altă motivaţie nu îți mai trebuie.

E greu să fii profesor, chiar foarte greu aş spune, dar totuşi este frumos. Munca de zi cu zi îmi aduce o satisfacţie sufletească. Sunt bucuroasă că în fiecare dimineaţă îmi împart zâmbete 17 suflete frumoase de copii, că mă pot bucura împreună cu ei de succesele lor, că am şi eu de învăţat de la ei la capitolul inocenţă şi sinceritate, că ei sunt mândri de învăţătoarea lor iar eu de ei. Acestea reprezintă satisfacţia unui pedagog”.

Reuşeşte să mai mult decât pedagogie. Moderează evenimente şi a decis să mat studieze şi jurnalismul.

„Anul aceasta absolvesc şi facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Am ales să fac asta, deoarece îmi doream să mai încerc şi altceva în afară de pedagogie. Jurnalismul l-am privit ca o facultate ce îţi dezvoltă în primul rând cultura generală, m-am gândit că nu am nimic de pierdut dacă încerc. Plus că m-a ajutat mult în cadrul job-ului meu, moderator la ceremonii”, a mai adăugat Ana.

Sunt deja 3 ani de când se dedică meseriei de profesoară de clasele primare. Am fost curioase să aflăm care ar fi meseria ei de suflet din cele trei activităţi pe care te practică iar tânăra ne-a spus că dacă ar avea posibilitatea le-ar combina pe toate.

Ana, echipa Isecrete îţi mulţumeşte pentru interviu şi îţi urează succese mari în tot ce îţi propui!

 

sursa: www.isecrete.com

Știri asemănatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meteo în Străşeni

Magazin Online ProGlobus.md Contacte Contacte Contacte

Curs Valutar